otroci in fotografiranje

Kako pripraviti otroke na

družinsko fotografiranje?

Kako pripraviti otroke na fotografiranje?

Čestitke! Odločili ste se za družinsko fotografiranje in komaj čakate, da boste svoje srečne trenutke ujeli v nepozabne fotografije. Ampak, kaj pa če otroci ne bodo sodelovali? Kaj če bodo lačni in sitni? Morda jim bo nerodno in se ne bodo hoteli nasmejati? Veliko mamic se sprašuje točno to, kar se vi sprašujete zdaj. Družinsko fotografiranje z otroci ni tako enostavno, kot si večina ljudi predstavlja. In če imate otroke, dobro veste zakaj 🙂 Ampak z malo načrtovanja je lahko družinsko fotografiranje odlična izkušnja, tako za vas kot za vaše otroke. Spodaj si lahko preberete moje nasvete kako se pripraviti na fotografiranje.

Kako pripraviti otroke na fotografiranje

1. OTROCI NAJ BODO SITI IN NASPANI

Saj veste kakšni so otroci, ko so lačni ali pa zaspani 🙂 Poskrbite, da bodo otroci naspani in siti. Že ko se dogovarjate za termin in uro fotografiranja imejte v mislih tudi otrokov dnevni ritem in ob kateri uri ponavadi spi. Če je lokacija fotografiranja oddaljena za več kot 30 minut, si dan načrtujte tako, da bo otrok spal na poti na fotografiranje.

S seboj prinesite nekaj hrane ali prigrizke in jih otrokom ponudite pred fotografiranjem.

Kako pripraviti otroke na fotografiranje

2. VKLJUČITE JIH V IZBOR OBLAČIL

Otroke lahko že nekaj dni pred fotografiranjem vključite v načrtovanje in izbor oblačil. Tako jim lahko malce razložite kaj je družinsko fotografiranje, zakaj je pomembno, da so lepo oblečeni in kaj vse bodo lahko počeli.

DODATEN NASVET: za otroke pripravite dodatna oblačila, saj se lahko na fotografiranju tudi umažejo. Verjemite, boljše da so otroci veseli, zadovoljni in se igrajo, kot pa da jim ne pustite, da se usedejo na tla, zato da bodo njihova oblačila ostala čista.

Kako pripraviti otroke na fotografiranje?

Kako pripraviti otroke na fotografiranje

3. NE PODKUPUJTE JIH S SLADKARIJAMI

Namesto, da s seboj prinesete sladkarije, se z otroci dogovorite, da boste po fotografiranju odšli na sladoled ali tortico. Ali pa da boste doma spekli palačinke.

Ponujanje sladkarij med fotografiranjem bo samo preusmerilo pozornost vaših otrok in bodo zato še težje sodelovali, hkrati pa se lahko tudi umažejo.

Kako pripraviti otroke na fotografiranje

4. S SEBOJ VZEMITE NAJLJUBŠO IGRAČKO

Vedno priporočam, da na fotografiranje prinesete tudi najljubše igrače vaših otrok. Z njimi so otroci bolj sproščeni in fotografiranje bo lažje ter bolj zabavno. Razmislite lahko tudi o igrah, ki jih imajo vaši najmlajši najraje. Lahko se lovite, se igrate s kamenčki, pozimi se lahko kepate, spomladi in poleti pa nabirate rožice na travniku. Tudi petje in ples sta nadvse zabavna!

Kako pripraviti otroke na fotografiranje

5. ČE OTROK NI RAZPOLOŽEN GA NE SILITE

Večkrat se zgodi, da otroci niso razpoloženi. V takšnem trenutku je najboljše, da ostanete mirni in otrok ne silite v nekaj, česar ne želijo. Na fotografiranju velikokrat pustimo otrokom nekaj minut, da se zamotijo z igro in se pomirijo, potem pa spet počasi začnemo s fotografiranjem.

Najslabše, kar lahko storite je, da mu rečete naj gleda “teto” v kamero, ali pa mu celo grozite s kaznovanjem. Raje poskusite s preprostim objemom, žgečkanjem ali dvigom v zrak – tisto, kar pogosto počnete tudi doma. Poskusite ga zaposliti tudi z vprašanjem, kot npr: “Kako se oglaša kravica?”, vendar ostanite pri enemu ali dveh vprašanjih – več različnih stvari kot mu boste ponudili, bolj bo zmeden in razstresen.

Večje otroke lahko prosite, naj povedo kaj najrajši jedo, kam gredo najrajši na počitnice in kateri so njihovi najboljši prijatelji v vrctu ali šoli.

Kako pripraviti otroke na fotografiranje.

sproščeno fotografiranje za najlepše trenutke

“Pustite mi, da za vas ustvarim nepozabne spomine.”

VEČ INFO

REZERVIRAJ TERMIN